tisdag 9 juni 2009

Bostad

Boende är en av de största skillnaderna mellan att bo i Sverige och i England. En bra tumregel är att standarden vanligtvis är lägre men priserna är högre för boendet. Här kommer några tips om du letar efter en bostad att hyra:

-Kolla upp alla merkostnader förutom hyran! Ofta måste man betala värme och el. Kolla speciellt om du hyr utanför London då det är vanligvis hus man hyr och inte lägenheter, då tillkommer fastighetsskatt, värme, vattenkostnad o.s.v.

-Om du hyr i London så försök hitta kontakter som kan tipsa dig om hyfsat boende eller bra bostadsförmedlingar. Gå in på t.e.x. på http://www.londonsvenskar.com/ och efterlys boende.

-Deposition!!! I stort sett alla fastighetsförmedlingar vill ha en deposition som man vanligtvis får tillbaka när man flyttar, d.v.s. om dom inte drar av för skador som dom behöver reparera på i huset/lägenheten. Dessutom så vill en del utöver deposition ha en månadshyra i förväg.

-Administrations-avgifter... Under denna rubrik kan vissa fastighetsförmedlingar ta ut kostnader för kreditupplysning, pappersarbete o.s.v. Ifrågasätt om det blir för mycket eftersom man inte får tillbaka dom pengarna efter man hyrt färdigt!

-Location, location, location... I England är det läget som främst bestämmer priset, inte lika mycket kvaliten på boendet. Om du bor i ett område med bra skola, bra kommunikation till London eller annan storstad så får du betala mycket i hyra.

-Om du tar med ett flyttlass från Sverige så kan det vara en bra ide att ta med extra garderober! Kolla upp den bostad du ska hyra, ofta finns det för lite garderober. Vi har hyrt bostader där det inte funnits några garderober alls! Thank God for IKEA...

Dessutom så kan det vara bra att kolla in storleken på sovrummen. Sovrum i engelska hus är oftast mindre och rymmer inte stora möbler, speciellt inte enorma svenska dubbelsängar! Be om mått på rummen och lämna eventuell skrymmande möbler hemma, det går att köpa billiga och mer anpassade saker i England istället.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar